Stanford University, Palo Alto, California

STANFORD UNIVERSITY, PALO ALTO, CALIFORNIA

Axis

Richard Deutsch was invited to design and create a multiuse environment that visually unifies the two engineering buildings on the site. This environment centers on a dome of basalt, which serves a gathering place in Gibbons Grove. Integrating the grove with the buildings are granite seating areas and a large stone table, all based on the workings of the wheel — a reference to the seminal achievement in the advancement of early engineering technology.

• Title and date: Axis, 1999
• Location: Gibbons Grove, adjoining Terman and Thornton engineering buildings, Stanford University, Palo Alto, California
• Materials: Granite, basalt dome
• Dimensions: 5000-square-foot plaza with basalt dome, granite table, granite seating areas
• Commissioned by: Stanford University, Palo Alto, California
• Architects: William Leddy and Marsha Maytum, AIA, principals, Leddy Maytum Stacy, San Francisco
• Landscape architect: Peter Walker, FASLA, PWP Landscape Architecture, Berkeley, California